Kumlama işlemi yapısal sistemde genel olarak kullanılan bir işlemdir. Ancak genel sistem ve yapı malzemelerine bakıldığına bu işlemin nasıl ve hangi amaçlarla kullanıldığı çok bilinen bir işlem değildir. Bu alanda kumlama işlemi, kumlama makineleri ile yapılan ve ekonomiden, süreden kazandıran bir işlemdir. Aynı zamanda yapılara da dayanıklılık sağlamaktadır. Bu sayede yapısal olarak dayanım gücü artarken, metallerin oluşturabileceği zarar da ortadan kalkmaktadır. Bu kapsamda kumlama makineleri nedir ve ne amaçla kumlama yapılır iyi bilinmelidir.
Zaman içerisinde hava ile temas eden metallerde kimyasal etmenlerden doğan pas ve korozyon oluşur. Bu durum metalin dayanıklılığını azaltan ve kimyasal olarak metalin yapı içerisinde diğer malzemelere de zarar vermesini sağlayan bir durumdur. Bu durumu ortadan kaldırmak için kumlama işlemi yapılır. Korozyon sonucunda oluşan yağı, kiri ve pası da aynı zamanda ortadan kaldıran korozyon makineleri, belirli türlerde ve yöntemlerde bulunur. Bu nedenle kumlama makinesi türleri kullanılacak alana göre iyi belirlenmelidir.
Kumlama makineleri kendi içlerinde belirli kullanım alanlarına göre kendilerini gösterir. Bu nedenle yapı sahasında genel olarak manuel ya da diğer adıyla basınçlı kumlama makineleri kullanılırken, kesimi yapılmamış metallerde ya da kesimi yapılmış küçük boyutlu metallerde otomatik kumlama makineleri kullanılmaktadır. Bu kapsamda doğru bir kullanım için kullanım alanı iyi bir şekilde belirlenmelidir. Kumlama makinesi türleri;
Kumlama da farklı yöntemler yer almaktadır. Kumlama makinelerine göre bu durum kullanılacağı alana göre seçilse de yöntemlerinde iyi bir şekilde bilinmesi gerekmektedir. Türbinli kumlama yöntemi, ıslak basınçlı kumlama yöntemi, basınçlı kumlama yöntemi, enjektörlü kumlama yöntemi gibi dört farklı yöntemle karşımıza çıkmaktadır. Profesyonel olarak bir işlem yapılması gereken bu konuda Çetingil / Turk Blast her anına dikkat ederek doğru ve profesyonel bir çalışma yapar.